lauantai 3. toukokuuta 2008Teuvo Pakkala


Teuvo Pakkala (alun perin Teodor Oskar Frosterus) oli suomalainen kirjailija, joka eli 9.huhtikuuta 1862, Oulu - 7.toukokuuta 1925, Kuopio. Pakkala lasketaan 1880–1890-lukujen realisteihin ja häntä on usein nimitetty myös naturalistiksi. Hänellä on teoksissaan hienoja lasten kuvauksia.

Pakkalan lapsuus oli ankea, sillä hänen isänsä oli juoppo. Siitä joutuivat viisi lastakin kärsimään, ja isän ollessa retkillään sairasteleva äiti sai kantaa vastuun perheestä. Isän alkoholinkäyttö teki alun perin käsityöläisperheestä köyhälistöä.

Perheen elämä muuttui, kun Pakkalan isä koki herätyksen ja luopui viinasta.
Isän pääsy tukkiyhtiön työnjohtajaksi mahdollisti sen, että poika-Pakkala pääsi aloittamaan koulunkäynnin Oulun ala-alkeiskoulussa. Vuonna 1847 Pakkala siirtyi vastaperustettuun Oulun suomalaiseen yksityislyseoon, jossa hän tapasi tulevan vaimonsa Agnes Tervon.

Pakkala pääsi ylioppilaaksi 1882. Hän yritti aluksi Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa eli nykyisessä Helsingin yliopistossa lääketieteen, kielten ja historian opintoja, mutta ne eivät oikein innostaneet.
Pakkala avioitui Agnes Tervon kanssa 13. joulukuuta 1889. Agnes kirjoitti nimimerkillä, joskin pelkästään harrastuksen vuoksi. Pakkala oli jo lyseossa kannustanut tulevaa vaimoaan kirjoitusharrastukseen. Perheeseen syntyi kaksi lasta: Samuli ja Erkki.

hän 1923 siirtyi kirjaston ja kansalaisopiston johtajaksi valitun poikansa mukana Kuopioo. Siellä Pakkala kuoli 7. toukokuuta 1925. Kirjailija kuitenkin haudattiin 11. toukokuuta 1925 kotikaupunkiinsa Ouluun. Ouluun pystytettiin 1970-luvulla vielä pronssinen patsaskin, sopivasti Vaaranpuistoon. Raksilan kaupunginosassa on myös Teuvo Pakkalan kunniaksi nimetty Teuvo Pakkalan koulu, joka on 1.-6. luokkien peruskoulu.1 kommentti:

kimi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.