perjantai 16. toukokuuta 2008

Novellini Kun on tunteet ja minä lukijana

Valitsin Maria Jotunin ensin sen pohjalta, millainen otsikko hänen novellissaan oli, enkä siinä vaiheessa tiennyt minkä asian puolesta hän oikeastaan kirjoitti. Kun aloin tutustumaan hänen teokseensa, huomasin että olis valinnut sattumalta juuri minun tyylisen novellistin. Hänen aiheenaan novelleissa on suurimmaksi osaksi naisten asema ja oikeudet sekä rakkaus. Hänen novellinsa ovat helposti rivien välistä luettavia ilman, että edes tietää hänen aihepiiriään.

Novelli Kun on tunteet kertoo naisesta, joka joutuu vastoin tahtoaan naimisiin, vaikka nainen rakastaakin toista miestä. Hän joutuu alistumaan kohtaloonsa, vaikka tunteet vellovat suunnattomasti. Nainen joutuu luopumaan tunteistaan ja hyväksymään sen, ettei hänellä ole oikeutta rakkauteen. Nainen on tässä kertomuksessa kertojana, mikä saa sen tuntumaan hyvin päiväkirjamaiselta. Jos kertoja olisi ollut joku ulkopuolinen tai toinen miehistä, olisi tunnelma ja merkitys muuttunut.
Jotuni käyttää usein naista kertojana, jolloin naisen tunteet ja näkökulma tulee esiin.
Kuten näkyy juoni on hyvin suppea, mutta se kattaa paljon asiaa vapaudesta ja yksilön oikeuksista: tässä tapauksessa naisen.

Hänen novelleissaan naiset joutuivat alistumaan miehen tahtoon, joutuivat naida miehen, jota eivät oikeasti rakastaneet ja rakastivat miestä, jota eivät ikinä tulisi saamaan. Sinänsä hieman suppea aihepiiri ja kovin kulutettu, mutta hänen teksteissään koko aihe sai minusta kantavammat siivet.
Minustakin naisen kuuluu saada olla itsenäinen ja tietenkin päättää omista asioistaan jajos kyse on rakkaudesta, on minustakin tärkeää, että nainen saisi samat mahdollisuudet, kuin mieskin. Hulluksihan siinä tulee, jos joutuu alistetuksi toisen miehen valtaan, tai olla naimisissa miehen kanssa, joka ei arvosta. Pidän ihmissuhteisiin liittyvästä kirjallisuudesta, joten valintani oli siinä mielessä oikea.

On sääli sinänsä, ettei sen ajan yhteiskunta ymmärtänyt, ettei nainen ole vain jokin välikäsi, tai kauppatavaraa. Vaikka tilanne oli esim. taloudellisesti ja eettisesti erilainen, kuin nykyään, naisten aseman parantajia oli silti aivan liian vähän. Onneksi tällainen kirjallisuuden aihe antoi alkuvauhdin muutokselle...

Ei kommentteja: