maanantai 26. toukokuuta 2008

Jokainen ryhmäläisistämme on valinnut lukemastamme novellikokoelmasta juuri itseään lähimmältä tuntuvan novellin tarkempaan tulkintaan. Olemme pohtineet novellin sidettä meihin itseemme lukijoina sekä ihmisinä.Erityyppiset aiheet, kielelliset ilmaukset sekä kerronta viehättävät erilaisia ihmisiä, jonka vuoksi maailma on täynnä erilaista kirjallisuutta. Työmme aikana ryhmämme tuli yksimieliseen tulokseen siitä, että ihmisten mieltymys juuri tietyntyyppisiin novelleihin kertoo meistä jotakin. Sillä, mikä kiinnostaa meitä ja mistä haluamme lukea, on aina jokin kytkös elämäämme. Toisinaan saatamme samaistua novellin päähenkilöön, toisinaan taas novellin tapa kertoa asiat tuntuu meistä kotoisalta ja joskus vaan tunnemme kaipuuta elää sellaista elämää kuin lukemassamme novellissa eletään.
Ryhmässämme olemme kaikki erilaisia ihmisiä, jonka vuoksi myös lukemamme novellit ovat hyvin erilaisia. Voimme kuitenkin todeta, että ryhmämme kolmen tytön Sarin, Suvin sekä Siirin lukemissa novelleissa käsitellään ihmissuhteita eri tavoin, kun taas ryhmämme ainoan pojan Kimin novelli kertoo enemmän periksi antamattomuudesta ja ihmisen halusta kulkea oma polkunsa. Voimme siis todeta tämän projektin perusteella, että tytöt ovat ainakin jossain määrin poikia enemmän viehättyneitä tunnepohjaisiin teksteihin. Tunteita käsitteleviä tekstejä on myös hyvin monenlaisia, jotkut keskittyvät enemmän yhden ihmisen tunteisiin, niin kuin Eeva-Liisa Mannerin novelli Aamulla kello viisi, kun taas toiset keskittyvät voimakkaammin kahden ihmisen väliseen suhteeseen, kuten Maila Talvion Huhtikuun Manta.
Suomalaisia mestari novelleja luettuamme voimme siis todeta, että maailmassamme on yhtä paljon erilaista kirjallisuutta, kun on erilaisia ihmisiäkin. Jokainen meistä voi siis kirjallisuutta lukemalla sukeltaa maailmaan joka koskettaa meitä lähemmin kuin osasimmekaan kuvitella. Kirjallisuuden harrastaminen on yksi tapa käsitellä mennyttä, selvitä tämänpäiväisestä, taikka unelmoida tulevaisuudesta.

Ei kommentteja: