torstai 24. huhtikuuta 2008

Maila Talvio


Oikea nimi: Maila Mikkola. Syntyi 1871 Hartolassa. Perheessä oli yhteensä yhdeksän lasta.


Talvio opiskeli tyttökoulussa Helsingissä, josta valmistuttuaan palasi kotiin sisariensa kotiopettajaksi. Samoihin aikoihin 16-vuotias Talvio aloitti kirjoittamisen. Mentyään naimisiin 1893 kielitieteilijä J.J Mikkolan kanssa hän muutti miehensä kanssa Helsinkiin. Miehensä avustuksella hän pääsi kirjoittamaan päivälehteen ja Suomen kuvalehteen. Hän myös taisteli sortovuosina Suomen oikeuksien puolesta. Tämän lisäksi Talvio teki kääntötyötä puolasta suomeen ja hänen kotonaan pitämä kirjallinen salonki sai myös kuuluisuutta.


1901 Maila Talvio teki kirjallisen läpimurtonsa torpparien epäkohtia käsittelevällä Pimeän Pirtin hävityksellä. Tosin Talvio julkaisi esikoisteoksensa Haapaniemen keinu 1895. Talvio käsitteli kirjoissaan maaseudun yhteiskunnallisia ongelmia, mutta suhtautui silti varauksella mm. sosialismiin. Muita yleisiä aiheita hänen teoksissaan olivat; perinnöllisyysoppi ja pessimismi.


Maila Talvio toimi myös erilaisissa hyväntekeväisyysprojekteissa esimerkiksi: hän toimi aktiivisesti tuberkuloosin torjunta työssä 1910. Hän myös kirjoitti kirjan aiheeseen liittyen ja käsikirjoituksen samannimiseen elokuvaan. Hän toimi myös mukana Satakuntalaisen Osakunnan keräystyössä. Jonka ansiosta Harjavaltaan perustettiin Satalinnan keuhkotautiparantola. Ennen kuolemaansa 1950 Talvio sai Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvon Helsingon 400-vuotisjuhlien yhteydessä. Hän kuoli 19521 Helsingissä.

1 kommentti:

kimi kirjoitti...

siis ihan hirvee työ! :D